Utopía, el disc

Tres setmanes d’Utopía a Madrid
06/11/2012
Els darrers dies a Madrid
20/11/2012

Setembre-octubre-novembre’12

Deuria ser a finals de la primavera quan, després de plantejar l’edició de les músiques de Dunas -ja acabades i a l’espera de penjar-les a la web per a la seva venda i que serà motiu d’una altra entrada al blog-, es va decidir fer el disc amb la música d’Utopía, el darrer espectacle de María Pagés, estrenat fa poc més d’un any.
La gravació s’havia de fer en directe per captar la passió i la força dels músics i els bailaores a la vegada, la xispa del moment, la tensió i l’emoció d’alguns temes.  Vam gravar les 11 funcions que vam fer a Barcelona de finals de setembre, per pistes, al MacBok amb la RME Fireface800 de targeta de so i utilitzant la targeta d’expansió MY16-AT de Yamaha a la taula de mescles que vam tenir, la Yamaha PM5D RH.  O sigui que teníem 16 canals per ADAT i alguns més fent servir els previs de la Fireface.  La microfonia era tota inalàmbrica (DPA 4066 els cantaores i Sennheiser MKEII els músics, a més de microfonia convencional per a la bateria d’un tema) i Crown PCC160 com a micros de terra pels peus dels bailaores, que entraven per tots els micros inalàmbrics que hi havia a l’escenari, molt divertit!
Una vegada acabades les funcions va ser l’hora d’escoltar totes les funcions a partir dels L&R que es van gravar de taula, fer una primera selecció dels temes tenint en compte la qualitat del so i la qualitat artística i fer una proposta a la María per escollir quins s’editaven.
Inicialment les mescles les havia de fer a casa abans d’anar a Madrid a fer les tres setmanes de funcions d’Utopía al Teatro Español, però per qüestions de calendari va ser impossible escollir els temes per editar.  O sigui que vam decidir traslladar els meus “trastos” cap a Madrid per missatger i instal.lar l’estudi a la oficina de la Compañía.

I au, vinga, a mesclar!  De les 10 del matí fins a l’hora d’anar al teatre, a quarts de 6, fent una paradeta de 30 minuts per dinar i de després de la funció, a partir de quarts d’onze la nit, fins a quarts d’una.  Cap a dormir i tornem-hi!  I els dies que no teníem funció tot el dia, com ha de ser! I com si no fos a Madrid durant quinze dies -o sigui, fent poques canyes i tapes, perquè ens entenguem…-.  Només sentia la música d’Utopía, a les mescles i a les funcions, menjava rapidet i dormia.  I així durant quasibé dues setmanes.

S’ha hagut de fer moltes hores d’edició, de neteja de sorolls, cops, netejades de gargamella dels cantaores, entrebencades dels bailaores amb els micros de terra, solucionar algun que altre problema tècnic amb conseqüències en la gravació d’alguna pista, vaja, coses del directe! I en alguns casos s’ha agafat la primera part d’un tema d’una funció, la segona d’una altra i la tercera d’una altra, i au, enganxa-ho! O bé substituir una frase d’algun instrument o nota mal tocada d’una funció per la d’una altra.  Apassionant!

Amb aquest intensiu hem pogut tenir el cd per vendre’l durant la tercera setmana de funcions ja que vam trobar una empresa a Múrica que ens feia algunes còpies i una impressió senzilla de la caràtula i la galeta del cd en un dia.
Kiyooo, felisidade por el trabajo! em deia un dels guitarres.  Doncs res tu, de naaaadaaaa!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *