Està fort? Està fluix?

María Pagés a casa, Sevilla
08/09/2012
3 anys després…
25/09/2012
 22/9/12Aquesta és la meva darrera adquisició, un sonòmetre, per mesurar la pressió sonora en dB, la unitat que es fa servir en so.  Tot bé d’una discussió amb el cap tècnic d’un teatre fa poc, que va irrompre al control en el primer tema de la funció diguent que estava fort i que estava superant el límit recomenat per l’OMS.  Deixant de banda la discussió, que no hi ha una normativa comuna a tot arreu, que ningú a les proves m’havia dit res i que no em va aportar cap sonòmetre per treballar a 85 dB, que era el que em deia, vaig dir que s’havia acabat, que me’n comprava un ja.  Feia temps que ho volia fer.

El que m’he comprat no és res de l’altre món i amb ell no puc fer mesures legals, és a dir, no ha passat per un laboratori d’homologació, però les mesures les fa igualment, i està igualment calibrat.  I el preu és més assequible que un d’homologat.
O sigui que potser seguirem discutint de si està fort o fluix, però almenys ho farem en base a una mesura i després ho podrem comparar amb les taules d’exposició al soroll i nivells recomenables segons les diferents administracions.  Sí que hi ha normatives de riscos laborals i obligacions dels empresaris cap als treballadors quan es superen uns llindars d’exposició en unes hores, però a nivell d’espectacles no, cada poble, ciutat, sala de concerts, teatre fa i desfà com vol.  Espero que algun dia tinguem una normativa general i poguem vetllar per la oïda dels espectadors (i la dels tècnics) sense que sigui arbitrari, és a dir, que depengui del que cada tècnic decideixi, de què és fort o fluix o de quin nivell de pressió necessita per a cada tipus de música, que també hi té força a veure.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *