Operant fora de quiròfan

Tres de Barts!
12/05/2017
Joglant, joglem, joglim!
25/05/2017

17-5-17

Us imagineu un cirurgià operant fora d’un quiròfan? Cobraria per la seva feina però no la faria en condicions.  L’operació fins i tot podria anar força bé, feta amb els mitjans que tingués en aquell moment, i amb el risc que el pacient agafés una infecció o patís conseqüències derivades de treballar en condicions no òptimes. Aquí hi ha en risc la salut de les persones, és una cosa seriosa. D’acord, potser m’he passat amb l’exemple,  ho accepto.  Però així s’entén bé.

Per què algú paga a un grup, que a la vegada paga a un tècnic de so, que mesclarà amb el material d’una empresa de so que també cobra, amb uns tècnics que hauran fet el muntatge i faran el desmuntatge i que quan les condicions acústiques de la sala on es faci el concert no són bones, el resultat no serà el que hauria de ser? O el tècnic no està cobrant per mesclar el grup en comptes de lluitar contra la mala acústica de la sala?

Oh, ha sonat prou bé per l’espai que és. Que bo que és aquest tècnic! No feia gaire bola! S’entenien prou bé les veus! etc etc etc.  Però segurament a ningú li ha importat si els instruments no estaven en el plànol apropiat, si s’han posats menys efectes dels habituals perquè la sala reverberava de manera natural, si la pressió del sub era inferior a altres concerts per deixar més neta la mescla, si el tècnic està “perdent” el temps en comptes de fer la seva feina “principal”, etc. I també podria afegir “ah, i encara gràcies que el grup anava amb tècnic i coneixia bé les cançons!”.

Doncs mireu, això passa quan es fan concerts en espais que no estan condicionats adequadament per fer que l’acústica sigui correcte. I la llista, malauradament, és llarga. I fa mandra anar a fer bolos en aquests espais. No és que no vulgui treballar, ni fer aquests bolos ni qualsevol altra cosa que us pugueu imaginar.  És que penso que m’estan pagant per una altra cosa i sincerament crec que acaba sent una manca de respecte cap al públic, que potser ha pagat una entrada per una show que no escoltarà en condicions. Fins i tot podria dir que és una presa de pèl.  O és que quan pagues per una barra de pa que té grans forats a dins dius, mira, no està del tot malament avui el pa! O quan pagues per un massatge i te’l fan no gaire bé també creus que podria ser pitjor?

I sóc conscient que hi ha espais que és difícil que els acabin millorant.  Pavellons, espais polivalents, auditoris pensats per a música sense amplificar,  etc.  Però quan veus que hi ha espais que es podrien millorar i per algun motiu no es fa no m’agrada.  I tampoc puc fer-hi res més que no sigui anar fent pedagogia i intentar que soni el millor possible per les condicions que hi ha.

No és pas que vulgui carregar sempre contra l’Antiga Fàbrica Damm, però és que en dos mesos hi he fet dos bolos, i la sala no és bona acústicament parlant. Serà bonica, o singular, o mona i tindrà el seu encant, d’acord.  Però no està pensada per fer-hi concerts.  Al primer bolo ja vaig fer el comentari, amb Hora de Joglar (Enderrock Sona)  I fa pocs dies hi vam anar amb Els Amics de les Arts (105 confidencial).
I continuo amb el mateix argument.  Estrella Damm és un dels principals patrocinadors de música en directe del país. Perquè a casa seva és un suplici fer-hi concerts? Això no és coherent.

I tanmateix hi seguirem anant, i seguirem lluitant per aconseguir mescles “acceptables”, i seguirem donant les gràcies pel bon tracte que rebem. És important anar-hi, això ho saben bé els grups i els mitjans que hi munten concerts.  I el dia que, a més, ens ho passem del tot bé mesclant, serà espectacular!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *