Assistent / Assistit – Girona / Almería

Gràcies Hora de Joglar!
14/10/2016
A Santa Bàrbara de Pruneres
02/11/2016

14 i 15 d’octubre a Girona
del 18 al 21 d’octubre a Almería

En Carles Xirgo, bon tècnic i millor persona, m’ha passat unes dates perquè el substitueixi al festival Temporada Alta.  Les primeres d’elles han coincidit amb el Yo Carmen de la Compañía María Pagés, el darrer espectacle, en el que fa el so la Bea, amb qui ja havia treballat quan vaig entrar a la Compañía fent els monitors el 2010. Ha estat el retrobament amb músics, tècnics i amb la María després de la represa d’Óyeme con los ojos a Gijón el passat 23 de juliol i després de molts mesos de no fer bolos amb ells.

Vaig fer d’assistent de la Bea, i vam estar muntant el so al Teatre Municipal de Girona amb l’Arnau, a més de la resta de companys elèctrics, maquinària i derivats (Sete, David, Sergi, Carles, Cobos, etc…).

Això de fer d’assistent d’una persona coneguda i amb qui has treballat m’agrada perquè com que la coneixes tens l’avantatge de saber com actua i treballa. I és clar, davant dels imprevistos, que n’hi va haver algun de petit, també saps com plantejar-ho.

Poca cosa més a dir, una vegada entregat l’equip, els monitors i la microfonia va ser qüestió de veure com la responsabilitat de la feina era cosa de la Bea i de dedicar-me a veure les proves, assajos i la funció del Yo Carmen, que no havia vist encara.  Bon espectacle!

Dies de tempesta i sol. Sortint del teatre i anant cap al cotxe, passant pel barri vell, et pots trobar racons com aquests.

I uns dies més tard va tocar anar cap a Almería a fer Óyeme con los ojos, a l’Auditorio Municipal Maestro Padilla. Aquí sí que ja hi anava com a tècnic de PA, assistit per en José Miguel d’Audio Murgis (muchas gracias!), amb qui vam estar parlant de taules de so, altaveus, flamenc i de la independència de Catalunya…

El dimarts 18 a les 16 s’iniciava el muntatge.  Però no va aparèixer ningú de so, ni de l’Auditorio ni d’Audio Murgis.  En algun lloc de la cadena es va perdre informació.  La Bea, que a més fa de Coordinadora de Producció i Tècnica, treia fum amb el telèfon, tant per aquest fet com per altres tasques que no va parar de fer durant tota la tarda.  El món de la producció requereix de moltes trucades, correus, fitxes tècniques, contrariders, fulls de ruta, bitllets, hotels, etc.

L’endemà, dia 19, a les 9 puntuals, començàvem el muntatge del so. El darrer que vam fer va ser el terra, que en teoria era el primer que s’havia de muntar.  De fet el dia abans no l’haguéssim pogut muntar perquè la torre elevadora per enfocar pesava massa (450 kg) per anar per sobre d’ell.  O sigui que van muntar els focus, van posar el linoli simulant el terra 7×7 de l’espectacle, van marcar posicions i van enfocar.  Quan en Dominique, que va venir a prendre l’espectacle de la mà d’en Pau, va acabar d’enfocar, vam muntar el terra.  L’Octavio, el regidor de la Compañía, sempre es presta a fer de figurant (o de figurín?) pels de llums.

De sistema de so tenia 6 x LA Kara i 1 x SB28 per costat, 2 ARC de frontfill, 4 Meyer Sound UM100P de monitors juntament amb dos imitacions de Nexo PS15 fetes a Espanya que ni recordo el nom.  De taula tenia una Yamaha QL5, amb l’iPad per poder fer els monitors còmodament des de l’escenari durant les proves i els assajos.

Per optimitzar la cobertura de les UM a l’espai, ja que es posen darrere els músics i a les cantonades de dalt de l’escenari, una mica allunyades, vaig posar-les de costat.  A la vegada, fent servir el terra com a superfície de reflexió millorava la pressió sonora.  Sí, es creaven reflexions, però com que estaven en contacte amb el terra, el monitor “virtual” que hi ha per cada monitor era com si estigués enganxat al monitor mateix i la distància entre motors d’aguts i conus entre el real i el virtual tampoc era tan gran com per causar interferències destructives dramàtiques.  N’hi ha més pel fet de dirigir tots els monitors cap al centre, així com alguna suma.  Per exemple, tot i que en la resposta de freqüència de cada monitor no hi havia cap pic a 250Hz, la suma al centre de l’escenari, amb tots els monitors oberts, presentava un pic de +6dB en aquesta freqüència.  Atenuant 2.5dB a tots els monitors aquest pic es va eliminar.

Pel que fa la microfonia tenia DPA4099, 4061, 4066, Sennheiser MKE2 i varietat de sistemes Sennheiser.

I la resta de fotos d’aquests dies de tardor entre 18 i 23 graus a Almería.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *